top of page

Workshop

Honingdesembrood

Datum

Duur

Start

Einde

Locatie

Prijs

8 maart 2025

1 dag

09:30

16:30

Pietingbaan, Vremde 2531 Boechout, België

45€

  • zaterdag 8 maart 2025 van 9u30 tot 16u30

Inhoud van de workshop

In de alchemie van het dagelijks leven neemt het brood een eminente plaats in. Ook al schijnt die plaats in het gedrang te komen.

Brood is steeds een iconisch begrip geweest en werd vaak genoemd als een bode van de kosmos. Heel de taal wereldwijd is doorweven met uitdrukkingen rond brood. Doch vandaag is dat niet meer zo van-zelf-sprekend. We leven in een tijd waar we afgesnoerd worden van het kosmische, van het ethisch-geestelijke in de wereld. Die verbinding gaat stelselmatig verloren. Nochtans hebben velen tegenwoordig het begrip verbinding in de mond.


Honingbij op een versgebakken honingdesembrood

De bijen zijn de bodes van de zon, van die kosmos, van die buitenkant. Ze bemiddelen tussen aarde en kosmos door de honing. Bij de alchemie van het brood bakken geeft de honing in het bereidingsproces aan het brood een ontluikende kracht, zodat het brood de ambassadeur van de kosmos kan worden, een evenwicht scheppende factor voor de menselijke voeding.

De mens, als bakker, is de bereider en de bemiddelaar. Hij verwerft de kennis van het materiële en het niet-materiële in het bereidingsproces. Ambacht krijgt hier zijn volle betekenis: handeling in verbinding.

Vanuit mijn bijna 50-jarige ervaring wil ik u op deze workshop begeleiden in het proces van het broodbakken.

We trachten het brood te plaatsen in de grote context van de menselijke ontwikkeling.

Hoe was het allereerste brood? Wat is de betekenis van de granen? Wanneer komt de zuurdesem in de cultuur? Wat betekent de impuls van de bakkersgist voor de broodcultuur? Hoe is de ontwikkeling van het menselijk bewustzijn uitgedrukt in de evolutie van het brood? Wat betekent de impuls van het honing-desem-brood?


Voor deze workshop zijn we te gast bij Steven Smits die zijn houtoven ter beschikking stelt om te bakken. Dit zal zeker zorgen voor een extra toets, een unieke ervaring.

Begeleider/lesgever

Johannes Weyens

Was 25 jaar zaakvoerder van de bio bakkerij
't Kersbeekhofje.
Opgeleiding in PIVA en in Wenen, Oberla, bij Herr Schumacher.

Heb je nog vragen over deze workshop?

Mail ons op midwinterwende@gmail.com



bottom of page