Midwinter conferentie
Het winterwendefeest is de viering van de kortste dag en de langste nacht van het jaar. Het is de tijd om de terugkeer van het licht en de hoop op een nieuw begin te vieren. Het heeft dan ook een speciale betekenis in het bijenjaar.​ Wij hopen met dit event de verwondering voor deze wonderbaarlijk georganiseerde insecten te vergroten en te leren van hun wijsheid.​
Welkom aan alle imkers en geïnteresseerden!
Editie 2024
WAAR?
ZAAL Steinerschool
Mallekotstraat 43
2500 Lier
INKOM
45€
inclusief lunch
WANNEER?
15 december 2024​
Was je vorig jaar al op onze eerste editie van de Midwinter conferentie en heb je genoten van de voordrachten, informatie, warme ontmoetingen, spijs en drank?
Of misschien was je al eens op de jaarlijkse imkerdag van onze zustervereniging in Nederland en wil je nu de Belgische versie leren kennen?
Of je hebt over ons gehoord en wil er graag bij zijn?
Dit evenement is voor imkers mét en zonder bijen.
Breng zeker ook andere geïnteresseerden mee!
​
Wij kijken alvast uit naar je komst!
Programma
De winter nodigt ons uit om naar binnen te gaan en te verdiepen. Elk jaar nodigen wij dan ook sprekers uit die hun kennis en ervaring willen delen en in gesprek willen gaan. Er is ruimte voor ontmoeting, spijs en drank.
9u30
Ontvangst
10u00
Inleiding
10u15
VOORDRACHT
Michael Weiler
"Hoe kom je tot een herkennen van het bijenwezen?"
Veel zal ter sprake komen van hetgeen M. Weiler in zijn boek beschreven heeft."Der Mensch und die Bienen - Betrachtungen zu den Lebensäusserungen des Bien."
(De mens en de bijen, Beschouwingen over de levensuitingen van de imme).
Zeer veel nadruk wordt gelegd op het regelmatig juist waarnemen van het bijenleven als voorwaarde voor het beter en beter herkennen van het bijenwezen.
In Vlaanderen is de laatste tijd een ontwakend bewustzijn voor "Demeter" producten en honing te merken, ook daarover zal M. Weiler als ervaringsdeskundige ons iets zeggen.
12u15
Middagpauze met soep en brood
13u30
VERTELLING
Rik Fagard
"Beeld uit de Kalevala, over de helende kracht van honing"
14u00
VOORDRACHT
Jos Willemse
"Wat vragen de bijen van ons in de winter, wat kunnen we van ze leren?"
De winter is voor vele imkers een lastige tijd. Het contact met de zelden zichtbare bijen dreigt verloren te gaan en kan omslaan in "je zorgen maken". En dat draagt niet bij tot het welzijn van de bijen en van jezelf. Van oudsher wordt midwinter de geboorte van het licht gevierd.
Aan de hand van zijn ervaringen als Odin -imker zal Jos hierop ingaan. Een zoektocht naar de ruimte waarin het andere wezen zich kan uitspreken.
Hoe ziet die weg eruit? Welke weerstanden kom je tegen? Welke vruchten kan je vinden?
15u30
Pauze
15u45
PANELGESPREK
Gesprek met de voordrachtgevers.
16u30
Einde
Over de sprekers
Wij zijn vereerd dit jaar twee internationale sprekers te mogen ontvangen. Daar waar nodig zal een beeldende vertaling verzorgd worden door Fiona Geraets.
Michael Weiler (D)
M. Weiler was als landbouwingenieur en als adviseur werkzaam. Later werd hij leraar voor kinderen met een leerachterstand in een Steinerschool in Kassel. Er volgde een terugkeer naar de landbouw in het onderzoekscentrum van de biodyn-landbouw in Darmstadt.
Sinds 1992 werkt hij als imker mee aan het opstellen van de richtlijnen voor het label " Demeter-Bijenhouden " .
Meer info : www.der-bienenfreund.de
Rik Fagard (B)
Rik Fagard werkte 35 jaar als klasleraar aan de Steinerschool in Antwerpen en daarna in Leuven. Hij doorliep de klassen 1 t/m 8 (2de middelbaar). Daarbij had hij een heel bijzondere interesse voor de talloze verhalen, sprookjes, legenden, sagen ... die in de verschillende klassen verteld werden en geruisloos overgingen in verhalen uit de geschiedenis.
Jos Willemse (NL)
Jos Willemse uit Nederland is een BD-imker met hart en ziel. Sinds 2010 is hij de bezieler van de Odin-imkerij geweest. De Odin-imkers plaatsen bijenkasten ( ondertussen meer dan 70)
op de boerderijen ( meer dan 25 ) en helpen de boeren bij het imkeren.
Het streven is het landschap terug natuurlijker te maken en zo een biodiversiteit te creëren , die voor het welzijn van alle insecten ( en van de boeren) zorgt. Het wezen van de bij staat bij de Odin-imkers centraal.